Czy wiesz, że w Polsce co roku marnujemy 9 milionów ton żywności? Czy da się zmniejszyć tę liczbę?
Wybór należy do nas samych! Są na to sposoby, są na to patenty. Gdyby tak nabrać nowych nawyków w naszej codzienności zapewne byłoby to możliwe. Może liczba ton marnowanej żywności nie spadłaby tak drastycznie, ale małymi krokami moglibyśmy to zmienić, gdyby zastosować kilka fajnych trików:
1/ Zasada 4P – Planuj, Przechowuj, Przetwarzaj, Podziel się
2/ Zasada FIFO – first in first out
3/ Korzystaj z aplikacji, np. Too Good To Go, Foodsi
4/ …
Na warsztatach uczestnicy dowiedzieli się o technikach oszczędzania żywności, rozmawiali na temat oznaczeń przydatności do spożycia produktów spożywczych, zasad planowania zakupów i magazynowania produktów, a także jak przyrządzać posiłki z produktów, które najczęściej są wyrzucane.
Nie zabrakło momentu na degustację potraw ZERO WASTE, przygotowanych przez członków Stowarzyszenia EKIPA z BAGIEN – realizatora inicjatywy.
Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG i Funduszy Norweskich w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny